Heb je webhosting voor je eigen website bij een hosting bedrijf, maar ben je niet tevreden over je huidige hosting provider? Dan heb je de mogelijkheid om je domeinnaam met webhosting te verhuizen naar een ander hosting bedrijf.
Maar hoe doe je dat? Als eerst vraag je een webhosting pakket aan bij de nieuwe hosting bedrijf en laat je je domeinnaam niet meteen verhuizen.
Wat is een domeinnaam?
Wat is (web)hosting?
Hoe lang duurt het verhuizen van een website met domeinnaam?
Vaak word er een hostingpakket aangevraagd bij een nieuwe hosting bedrijf en meteen de verhuiscode ingevoerd zodat de verhuizing meteen in gang gezet wordt.
Mocht je al een website hebben, maar is deze niet zo belangrijk dan kun je een back-up van je website maken, deze vervolgens terugzetten in je nieuwe hostingpakket en vervolgens de verhuiscode doorgeven, zodat de verhuizing in gang gezet wordt.
Mocht je een website hebben waar veel bezoekers op komen, of in ieder geval belangrijk vinden dat de downtime van de verhuizing zo laag mogelijk is, dan heb je een langere voorbereiding nodig en dit heeft dan natuurlijk ook invloed op de verhuistijd.
Naast die drie keuzes is de tijdsduur van een verhuizing afhankelijk van de domein extensie wat tot enkele dagen in beslag kan nemen. Bijvoorbeeld omdat er een wachtperiode geldt. Dit is helaas niet te versnellen.
Domeinnamen met internationale extensies kunnen een wachtperiode van vijf dagen hebben. Dit heeft te maken met de regelgeving van het betreffende land en de organisatie (ICANN). In die betreffende vijf dagen heeft de huidige hosting bedrijf de mogelijkheid om bezwaar te maken van de verhuizing.
Wil je de verhuizing sneller laten verlopen, dan zou je na het inrichten van de nieuwe hostingpakket alvast bij je huidige hosting bedrijf de name servers naar onze name servers wijzigingen of de DNS-records aanpassen zodat die naar het bedrijf van de nieuwe hostingpakket verwijst. Mocht je daarvoor vragen hebben, kun je gerust terecht bij mij of het nieuwe hosting bedrijf.
Overigens voor .BE, .EU en .NL domein extensie wordt de verhuizing meteen in gang gezet na het invoeren van de verhuiscode bij het nieuwe hosting bedrijf.
Naast de verhuistijd die je zelf kiest, verhuistijd van de domein extensie heb je ook nog te maken met de tussenliggende routering van het internet zelf en de provider van de bezoeker die je website probeert te bezoeken.
Mogelijke oorzaken van vertraging
- De ingevoerde verhuiscode is onjuist;
- Er wordt niet op de bevestigingsmail gereageerd;
- Het e-mail adres van de administratieve contactpersoon is onjuist. Laat in dat geval de administratieve contactpersoon van je domeinnaam door je huidige hostingbedrijf aanpassen;
- De huidige provider maakt bezwaar tegen de verhuizing en de verhuizing annuleert;
- Er moet gewacht worden op toestemming van de beheerder van de domein extensie (.nl, .be, .com enz).
Stappenplan verhuizen website
1. Vraag hostingpakket aan bij nieuwe hosting bedrijf
Let op bij het aanvragen van het hostingpakket op het aanvragen van een domeinnaam. Het verhuizen van de domeinnaam kun je namelijk uitstellen door niet meteen de verhuiscode door te geven (anders wordt de verhuizing meteen in gang gezet). Vaak kun je bij het nieuwe hostingbedrijf aangeven wanneer je de domeinnaam wilt verhuizen.
2. DNSSEC uitschakelen bij huidige provider
Mocht DNSSEC (domein beveiliging) aan staan voor je domeinnaam, dan kun je deze beter eerst uitschakelen voordat je de domeinnaam gaat verhuizen. Op het moment dat de domeinnaam verhuist wordt naar de nieuwe hostingprovider wordt deze in de name servers van de nieuwe provider gezet. Op dat moment is het mogelijk dat de website niet meer bereikbaar is, wat je natuurlijk graag wilt voorkomen. Er zijn providers waar je de DNSSEC kunt meenemen. Zij kunnen dan DNSSEC keys genereren die ze eerst naar je huidige hosting provider sturen, maar dan moeten beide partijen daar wel mee akkoord gaan en dat al van te voren hebben ingericht.
3. DNS gegevens aanpassen bij huidige hostingpakket
Voor een snelle verloop van de verhuizing is het belangrijk om minimaal 24 uur van te voren de TTL (time-to-live) van de domeinnaam zo laag mogelijk te (laten) zetten.
4. DNS gegevens van huidige hosting provider kopiëren naar nieuwe hosting provider
Om na de verhuizing alle DNS gegevens te behouden dien je alle DNS gegevens van de huidige hosting provider over te nemen bij je nieuwe hosting provider.
5. E-mail accounts aanmaken bij nieuwe hosting provider
Maak je e-mail accounts aan bij in de nieuwe hostingpakket en houdt daarbij de zelfde wachtwoorden aan. Zodra je domeinnaam is verhuist, blijven je e-mail adressen bereikbaar.
6. Maak back-up van website, database(s) en e-mail
Maak een back-up van je website, database(s) en e-mail boxen van je hostingpakket bij je huidige hosting provider.
7. Zet back-up terug in je nieuwe hostingpakket
Zet je back-up terug in je nieuwe hostingpakket en controleer of de website, database(s) en e-mail er goed op staan. Je kunt met het aanpassen van de hostfile op je eigen computer testen of je website werkt. Je kunt hiervoor naar de volgende map gaan: C:\Windows\System32\Drivers\Etc en daar het bestand hosts openen. Meer info volgt
8. Geef de verhuistoken van je domeinnaam door aan je nieuwe hosting provider
Geeft de verhuistoken van je domeinnaam door aan je nieuwe hosting provider en de verhuizing wordt in gang gezet. Soms krijg je een e-mail op het adres van de administratieve contactpersoon (die je destijds hebt moeten aangeven toen je de domeinnaam hebt geregistreerd) en zal je op een link moeten klikken voordat de verhuizing in gang gezet wordt. Bij andere domein extensies krijg je geen mail en wordt de verhuizing meteen in gang gezet.
9. Wanneer website actief via de nieuwe hosting provider?
Het kan vervolgens een tijd duren voordat je website en e-mail via je nieuwe hosting provider loopt. Het kan een tijd duren voordat de wijziging over de hele wereld is doorgevoerd, dat noemt men ook wel DNS propagatie. Via de website DNS checker kun je de domeinnaam invoeren en krijg je een overzicht te zien van allerlei DNS servers over de wereld en daarbij kun je zien of die al verwijzen naar je nieuwe hosting provider.